Don Boscostraat

Beschrijving

Eertijds Dorpsstraat. Vanaf 1930, naar aanleiding van het feest van de zaligverklaring van Don Bosco (1815-88), genoemd naar het monumentale Don Bosco (Don Boscostraat nummer 66), dat sinds zijn ontstaan in 1896 meermaals werd verbouwd en uitgebreid, voornamelijk na beschadigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, en dit fasegewijs vanaf 1947 tot 1996.

Op de hoek van het Rode Kruisplein met de Don Boscostraat en schuin tegenover het gemeentehuis (naar ontwerp van architect Wijckmans (Beringen), 1952) werden in 1996 drie ronde stenen opgesteld. De tweede grootste zou de tot circa 1960 in gebruik genomen Hechtelse roepsteen zijn, van waaraf de gerechts- en gemeentebode de gemeentelijke verordeningen en mededelingen afriep en die eertijds aan de oude kerkhofmuur bij de heden verdwenen gerechtslinde op het kerkplein lag. De drie arduinen stenen zijn kennelijk fragmenten van pijlers uit de vroegere kerk.

• BUSSELS J., De slag om Hechtel. Bevrijdingsgevechten 6-12 september 1944, Hechtel, 1972, passim, afb. van het beschadigde Don Bosco op p. 145.
  • JACQUES E., Bijdrage tot de toponymie van Hechtel, (Limburg, 39, 1960, p. 273, 274).
  • S.N., Lei en griffel, 4, 4, 1996, p. 120-130; 5, 1, 1997, p. 3-5; 5, 3, 1997, p. 90-92, afb.; 5, 4, 1997, p. 108, afb.; 6, 1, 1998, p. 9-11, 15-19 (afbn.); 9, 2, 2001, p. 48-50 (afb.).

Auteurs: Pauwels, Dirk