Pottenbrug

Beschrijving

Bij de ingang van de Minderbroedersstraat bevond zich eertijds een stenen brug over de rui. Haar oudste benamingen waren "Minnebrugge" (1367-1424), "Drije Marieënbrug" (1466, 1470, 1473) en "Marieënbrugge" (1480). "Pottenbrug", ook "Pottenmerckt" of "Kiekenmerckt", houdt verband met de markten op deze plaats. In de 17de eeuw komt ook de naam "Bruerkensbrug" voor naar het klooster der Minderbroeders dat men via deze brug bereikte.

Temidden van het pleintje, ongeveer ter hoogte van de voormalige brug, stond, waarschijnlijk sinds 1777 een zeshoekige blauw hardstenen pijler, bekroond met een beeld van de Heilige Nepomucenus en voorzien van een gesmeed ijzeren lichtarm en lantaarn. Het beeld werd vervangen in 1793. In 1874 werd andermaal een nieuw beeld, vervaardigd door de gebroeders Kockerols, ingehuldigd. In 1945 werd het monument door een vrachtwagen aangereden, bestuurd door een dronken Amerikaanse soldaat. Het puin werd opgeruimd. Naar verluidt werden de overblijfselen van het beeld gerecupereerd door een buurtbewoner.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek