Geografisch thema

Hoksentstraat

ID
9794
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9794

Beschrijving

In deze straat staan een viertal weg- en veldkapelletjes: een door vier dennen beschaduwd, gecementeerd bakstenen Mariakapelletje in de vorm van een bovenaan afgeronde rechthoekige pijler, opgericht in 1913, nadien in verval geraakt, omvergeduwd en in 1995 heropgebouwd door de buurt Hoksenter Schans; een bakstenen kapelletje onder zadeldakje met een kruisbeeld in een getoogde nis, opgetrokken circa 1934; een door twee lindebomen beschaduwd, beschilderd bakstenen Mariakapelletje in de vorm van een bovenaan afgeronde rechthoekige pijler op sokkel, van 1931; tenslotte een in 1937 aan de hoek met de Kenensdijk opgericht, door twee dennebomen beschaduwd bakstenen kapelletje in de vom van een spitsbogig bekroonde, rechthoekige pijler op gecementeerde sokkel. De drie laatstgenoemde staan in het beschermd landschap van de vallei van de Dommel en de Bolissenbeek.

 • Gegevens verstrekt door de Heemkundige Kring Hechtel-Eksel, 1997.

Bron     : Pauwels D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Peer, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Pauwels, Dirk
Datum  : 2005


Relaties

 • Omvat
  Hoeve Van Winkel

 • Omvat
  Langgestrekte hoeve

 • Omvat
  Langgestrekte hoeve

 • Is deel van
  Eksel


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoksentstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9794 (Geraadpleegd op 23-01-2021)