Marktplein

Beschrijving

Driehoekig dorpsplein, beschaduwd door rode beuken, linden, paardenkastanjes (dit is een tweede, misschien derde aanplanting van 1879, recent aangevuld) en omgeven met een hulsthaag. Hier was vroeger de veemarkt en stond de foor. In 1999, volledige renovatie met teruggrijpen naar het verleden.

In 1966 werd een teutenhuis, in 1731 in baksteen herbouwd (confer jaartalankers), waarschijnlijk door Hendrik Bogaerts of Bogers, een vooraanstaande familie van handelaars en Teuten, ten noordoosten van dit plein gelegen, links van het huidige nummer 1, naar Bokrijk overgebracht. Het betreft een verankerde baksteenbouw met vooraan een in- en uitgezwenkte top. Langs het huis lag een kegelbaan. De ordonnantie is als volgt: woonhuis met dubbelhuisopstand-koestal-dwarsschuur-paardenstal-karrenschob.

Nummer 10, op de hoek met de Hechtelsebaan was eertijds een winning met herberg, werd na 1845 uitgebreid en is heden grondig verbouwd. Op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845) is het huidige, verankerd bakstenen complex aangeduid als een langgestrekt pand.

• AGTEN C., Jubileumboek 1999. Heemkundige Kring Hechtel-Eksel. Wie zijn verleden wegveegt heeft geen toekomst, Hechtel-Eksel, 1999, p. 9-29, 172-173, afbn.
  • DE KEYZER L. & HENDRYCKX M., Het Openluchtmuseum van Bokrijk, Gent-Amsterdam, 2001, p. 50, 52-53, foto’s. (i.v.m. teutenhuis uit Eksel, 1731).
  • LAENEN M., Provinciaal Openluchtmuseum Bokrijk. Gids, Brussel-Tielt, 1989, p. 61-63, afbn. (i.v.m. teutenhuis uit Eksel, 1731).
  • OPDENACKER E., Kapellen te Eksel. Onderzoek naar hun historische en volkskundige aspecten , in Volkskunde, 1991, 1, p. 47, noot 12: i.v.m. het teutenhuis Truyens.
  • S.N., Lei en griffel, 4, 2, 1996, p. 73: i.v.m. het teutenhuis Truyens; 4, 3, 1996, p. 107-108; 5, 1, 1997, p. 31, 35 (noot 1): i.v.m. hetzelfde huis.
  • S.N., Historische dorpswandeling Eksel, brochure, Hechtel-Eksel, 2001, p. 4-6, afbn.
  • VANDERMARLIERE G., De heerlijkheid van Exel in de achttiende eeuw, 3 dln., 1. De jaren 1700-1756, s.l.e.a., z.pag., tekening, afbn.: i.v.m. teutenhuis Truyens; 2. De jaren van Clercx senior en consorten 1757-1785, s.l.e.a., z.pag., tekening: i.v.m. dito.
  • VANDERMARLIERE G., Meegedeelde gegevens, Eksel, 2003.

Auteurs: Pauwels, Dirk