Luciebos

Beschrijving

Alhoewel Luciebos sinds de aanleg in 1874 steeds in handen is gebleven van dezelfde familie (Bidlot-)Thorn, zijn er weinig historische gegevens beschikbaar. Op 17 april 1874 kocht luitenant-generaal Emile Thorn, die circa 1870 voor geodetische opmetingen, die de heide in kaart moesten brengen, in Meeuwen en Wijshagen verzeild was geraakt, 64 hectare heidegrond. De familie Thorn stamde uit het Ardense Marche en Famenne en verbleef zoals hun afstammelingen en aangetrouwde familie Bidlot veelal in Luik. Het domein in Houthalen werd hun buitenverblijf. In 1880 voegde E. Thorn aan het oorspronkelijke domein nog eens 33 hectare onder Meeuwen toe. Later werden deze eigendommen uitgebreid tot ongeveer 250 hectare. Daar generaal Thorn gehuwd was met Lucie Roberti, kreeg het domein de naam Luciebois of Luciebos.

In 1874 was het goed nog volledig bedekt met heide. Van latere datum dateert de praktisch volledige bebossing. Thorn legde vijvers aan en liet een kleine villa (waarschijnlijk Luciebos nummer 1) en enkele woningen optrekken, bijvoorbeeld Forelstraat nummers 2, 6 en 7, alsook Zalmstraat nummer 8, thans verbouwde witbeschilderde langgestrekte hoevetjes en een woning van twee bouwlagen onder zadeldaken, uit de periode 1900-1930.

De enkele oude wintereiken die nu nog op Luciebos voorkomen, waren zeker reeds aanwezig in 1874. De eerste verkennende boringen voor de ontdekking van de Limburgse steenkool werden uitgevoerd vanop dit landgoed, confer oude foto’s. Er waren regelmatig overstromingen op het domein, tengevolge van de mijnverzakkingen veroorzaakt door de naburige mijn van Zwartberg.

• KEMPS F., Meegedeelde gegevens, Tessenderlo, 2003
  • THOMAS R., Tussen schachttoren en steenstort. Oorsprong en verleden rond de Zwarte Berg, zijn zwart goud en de mijnwerkers die er leefden, s.l., 2002, p. 29, 34-37, 45, 85-86, 99.

Auteurs: Pauwels, Dirk