Stationsstraat

Eertijds Zavelstraat. Huidige benaming naar het in 1956 gesloopte stationsgebouw van Houthalen.

In deze straat staat de witbeschilderde bakstenen kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Zavel, opgericht in de jaren 1950. Volgens foto’s van vóór 1914 bestond het vorige bedehuis vermoedelijk reeds aan het eind van de 19de eeuw. Volgens oude kadasterplannen werd ze gebouwd op een vroegere dries. Ze stond met de inkomdeur naar het station gericht, terwijl de huidige naar het dorpscentrum is gekeerd. Bij de heropbouw plaatsten de buren in de kapel een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux, omwille van een bijna wonderbare ontsnapping aan de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bedehuis was, omwille van zijn ligging kort bij de parochiekerk Sint-Martinus, een rustplaats voor de sacramentsprocessie die er voorbij trok op weg naar de kapel van Hoevereinde.

• BROUWERS L. & BOGAERTS W., Kapelletjesroute van Houthalen-Helchteren, Houthalen-Helchteren, s.a., p. 6, afb.
  • MOLEMANS J., De nederzettingsnamen in het land van Vogelzang, in Naamkunde, 14, 1982, p. 42.

Auteurs: Pauwels, Dirk