Noordervest

Beschrijving

Genoemd naar de voormalige vesten. Aansluitend op de Zuidervest, waardoor het vroegere tracé aanwezig blijft in het stadsbeeld. Reeks de zogenaamde "de heilige huyskens". Van oudsher rondgang rond de vest, in nood en tegenspoed. De oorsprong opklimmend tot 1647: onder meer door toedoen van meester-lakenverver, S. Morren, secretaris van de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën, oprichting op de gehele vest van zeven bakstenen kapelletjes ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van de zeven weeën. Op 31 januari 1799, gedeeltelijke afbraak door de Fransen. In 1886, herstel en plaatsing van gipsen beeldengroepen. Huidig uitzicht naar aanleiding van de Jubelfeesten in 1947, wanneer nieuwe beelden in terracotta werden gecreëerd door beeldhouwer Jos Jacobs (1905-78) uit Mechelen, maker van heiligenbeelden, kruiswegen, borstbeelden en monumenten. In de Atlas van de Buurtwegen (1845) zijn merkwaardig genoeg acht kapelletjes aangeduid.

• Dat Stedeken Peer, 19, 1, 1988, z.pag., afb.; 20, 3, 1989, p. 5-6; 27, 1996, p. 132; 28, 1997, p. 39; 29, 1998, p. 55; 31, 2000, p. 123.
  • CREMERS J., Notre Dame des Sept Douleurs à Peer, in L'Ancien Pays de Looz, 11, 1907, p. 35.
  • de SAUMERY P.L., Les délices du païs de Liège, ou description géographique, topographique des monuments sacrés et profanes de cet évêché-principauté et de ses limites, 4, 1744, p. 200.
  • DIRIKEN P., Geogids Peer, s.l., 1996, p. 10, 29-30, afb. op p. 15.
  • GERITS J., Historische steden in Limburg, Brussel, 1989, p. 176, 185.
  • OOMS H., Onze-Lieve-Vrouw in Limburg, Doornik, 1959, p. 152.
  • PAS W. en G., Dictionnaire biographique. Arts plastiques en Belgique. Peintres, sculpteurs, graveurs. 1800-2002, 3dln, 2, Antwerpen, 2002, p. 196 (in verband met beeldhouwer Jos Jacobs).
  • STINISSEN J., Geschiedenis van Peer in de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd, Peer, 1998, p. 205, 206, 279.

Auteurs: Pauwels, Dirk