Schoenmarkt

Beschrijving

Van Groenplaats naar Meirbrug. Een oudere benaming was "Tien Gebodenstrate" naar de huizen zogenaamd "Eerste Gebod", Tweede Gebod", enzomeer. Een andere voormalige benaming "Kerckhofstrate" herinnert aan de tijd toen de Schoenmarkt nog doorliep tot aan de Kammenstraat. Destijds waren Groenplaats en Schoenmarkt nog gescheiden door een rij huizen, die werden afgebroken omstreeks 1804. Het westelijk deel van de vroegere Schoenmarkt werd "Place Bonaparte" genoemd (zie Groenplaats), het oostelijke "Rue de la Préfecture", zie het voormalig Bisschoppelijk Paleis dat tijdens de Franse bezetting zetel der Prefectuur was. Nadien veranderd in "Schoenmarkt" omdat tijdens de middeleeuwse jaarmarkten de schoenmakers hier hun standplaats hadden.

De noordzijde wordt volledig ingenomen door de vroegere Grand Bazar en de Boerentoren. Op de zuidzijde tegen de Meirbrug aan, een appartementsgebouw in dezelfde geest. Tot en met de hoeken van de Schrijnwerkersstraat, vrij homogene bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw, bepleisterde en beschilderde lijstgevels alle met winkelpuien. Verderop tot Geefsstraat: heterogene gevelwand met scherpe contrasten en als voornaamste accenten de Schoenmakerskapel en het Bisschoppelijk Paleis.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek