Schrijnwerkersstraat

Beschrijving

Verbindt Schoenmarkt met Korte Gasthuisstraat. Aangelegd in 1490. "Aelwijk" of "Naeldewijkstraet" genoemd naar het "Hof van (H)aelwijck of Naelwijk" (15de eeuw). In 1501 vermeld als "Nieuwe Brugstraat", of nog "Wilde Zeestraat" zijnde naar de "Wilde Zeebrug" nabij de "Vijfhoek" (kruispunt van Lombardenvest, Korte Gasthuisstraat, Groendalstraat, Wiegstraat en Schrijnwerkersstraat). De huidige naam is ontleend aan het Schrijnwerkerspand (1497-1612); in 1612 verhuisden de Schrijnwerkers naar het huis "Den Peerboom" in de Hoogstraat 62 en in 1755 naar "Rodenborg" op de Grote Markt 40. Bij het begin van de straat namelijk op de leuning van de voormalige Wilde Zeebrug staat een Calvarie opgericht in 1710.

Straatbeeld: winkelwandelstraat met krommend verloop. Overwicht van oude kernen in de tweede helft van de 19de eeuw bepleisterd en beschilderd (ten westen) of gecementeerd (ten oosten). Verschillende fraaie houten winkelpuien (ten westen).

Auteurs : Goossens, Miek, Plomteux, Greet