Geografisch thema

Ellestraat

ID
9843
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9843

Beschrijving

Lange straat gelegen in het oosten van de gemeente, lopende van de Ommegang- naar de Avelgemstraat. Maakt deel uit van het historische stratenpatroon van de gemeente met landboek van Zwevegem (circa 1790). Licht gebogen tracé op het einde parallel lopend met het kanaal Bossuit-Kortrijk. Straatbeeld getypeerd door verspreide bebouwing. In het begin van de straat sociale woningbouw uit de interbellum doorlopend in de Guido Gezellestraat. Geconcentreerde recente bebouwing ter hoogte van het gehucht Knokke. Voorts ook vestigingsplaats van verschillende hoeves onder meer nummer 243, sterk verbouwde hoeve met muurnisje in zijgevel van boerenhuis met vermoedelijk oudere kern met hoogopgaand zadeldak.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  : 2006


Relaties

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

 • Omvat
  Historische hoeve

 • Omvat
  Kleine wegkapel

 • Is deel van
  Zwevegem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ellestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9843 (Geraadpleegd op 18-06-2021)