Harelbeekstraat

Beschrijving

Secundaire uitvalsweg richting Harelbeke, zie naamgeving. Licht gebogen tracé al duidelijk herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778), toen bijna niet bebouwd. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) tussen de Kortrijkstraat en de Vandevennestraat volledig bebouwd, daarna sterk verspreide bebouwing.

Heden wordt het straatbeeld gekenmerkt door rijbebouwing nabij de dorpskern, later overgaand in lintbebouwing. Straat met hoofdzakelijk woonfunctie, maar ook enkele commerciële panden in het begin van de straat onder meer nummer 25, herberg "'t Boldershof" met typisch afgeschuinde deurtravee. Ook kleinschalige industrie door verschillende dieper in gelegen (vlas)schuren. Nummer 62 A, villa uit de jaren 1950 met achterliggende imposante schuur van 1948. Nummer 116, met werkhuizen onder zaagtanddaken. Nummer 118, met dwarsschuur met aflijnende fries en schuifpoort.

Basisbebouwing: breedhuizen van twee à vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Veel enkelhuizen uit het eind van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw met eenvoudige bakstenen lijstgevels. Daarnaast ook tal van vernieuwde parementen (nummers 5, 17, 31, 138-140) en nieuwbouw onder meer nummer 35 van 1993, naar ontwerp van Roland Decorte (Bavikhove). Nummer 1, voormalige herberg "De Vlasbloem" met volledig vernieuwd parement maar met behouden nutsgebouw in verankerde baksteenbouw met vlechtingen. Naar de dorpsgrens toe ook residentiële villabouw. Verschillende woningen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met eenvoudige lijstgevel verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen onder meer nummer 19 of door het gebruik van arduin onder meer nummer 21. Ook eenvoudig beschilderde of bepleisterde lijstgevels onder meer nummer 36 met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk; nummers 58, 122-126, en 122-124 en 144 met schijnvoegen gecementeerde lijstgevels. Ook arbeiderswoningen van één bouwlaag onder meer nummer 6 met bepleisterde lijstgevel; nummer 24 met vernieuwd parement; nummer 26 aan de straat afgezet door betonnen hek. Ook typische interbellumbebouwing onder meer nummer 29 met decoratief uitgewerkte bakstenen lijstgevel zie de geprofileerde muurdammen; nummer 116 met hoger opgetrokken poorttravee met muurnisje; nummer 121 met typisch parement van gediversifieerde baksteen en met hedendaagse uitbreiding. Ook enkele woningen uit de jaren 1940-1950 aanknopend bij de Anglo-Normandische bouwstijl onder meer nummer 33.

• Gemeentearchief Zwevegem, bouwaanvragen 94/39 en 143.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie