Kasteelstraat

Beschrijving

Van de Avelgemstraat naar de Lindelaan. In het begin van de straat, steegje (noorden) met verschillende kleine dorpswoningen. In oorsprong doorlopend tot de Kortrijkstraat zie Landboek van Zwevegem (circa 1790) en Atlas der Buurtwegen (circa 1846), heden doodlopend ter hoogte van nummer 4. Straat met licht gebogen tracé gekenmerkt door rij- en lintbebouwing.

Basisbebouwing: bakstenen breedhuizen van één à twee bouwlagen en twee à drie traveeën onder pannen zadeldak. Nummers 35-39, rijtje arbeidershuizen van één bouwlaag met bakstenen lijstgevel afgelijnd door muizentandfries; nummers 39 verfraaid door gele sierbaksteen. Verscheidene eenvoudige bakstenen lijstgevels uit het begin van de 20ste eeuw: nummer 29 diephuis onder afgewolfd zadeldak. Nummers 15-25 rij arbeiderswoningen van twee traveeën en twee bouwlagen, nummers 17-19 met muizentandfries; nummer 21 met arduinen aanzetstenen; nummer 23 met gaaf bewaard schrijnwerk zie kroonlijst en schuifraam; nummer 25 met ijzeren I-balken.

Ook interbellumbebouwing onder meer 9, getypeerd door vooruitspringende poorttravee met afgeschuinde hoek en beglaasd muurnisje boven de deur; nummer 22 met typerende gedrukte driezijdige erker en geprofileerd portaal met glas-in-loodbovenlicht.

Op de hoek met de Lindelaan, eenvoudig wegkapelletje uit de jaren 1950 gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, ter vervanging van oud gevelkapelletje.

• DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, gemeente Zwevegem, onuitgegeven, z.p.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie