Kortrijkstraat

Beschrijving

Belangrijke uitvalsweg richting Kortrijk cf. naamgeving; gebogen tracé met licht dalend verloop. Tracé reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (ca. 1846), gekenmerkt door weinig verspreide bebouwing nabij het dorpscentrum. Door de tijd heen waren er verschillende molens gevestigd o.m. Losschaert of Devroe's molen, voor het eerst vermeld in 1598 en gesloopt in 1914. Daarnaast zijn er nog twee naamloze molens gekend, afgebeeld o.m. op de Ferrariskaart.
Huidig straatbeeld gekenmerkt door lintbebouwing. Naar het straateinde toe recente villabouw, maar ook enkele oudere villa's uit de jaren 1940, o.m. nr. 78 voormalige woning van architect Reyntjens getypeerd door blokvormige volumes en nr. 80 met later bepleisterd parement.
Oudste bestaande bebouwing teruggaand tot de 18de eeuw cf. nr. 2. Voorts voornamelijk breedhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw. Ook nieuwbouw o.m. appartementen van drie bouwlagen.
Basisbebouwing: Breedhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken; eenvoudige bakstenen lijstgevels vaak verfraaid door bakstenen friezen: nr. 6-8 gekenmerkt door het rijkelijk gebruik van gele sierbaksteen; nr. 7-9 met deels bewaard schrijnwerk (nr. 9); nr. 17-21 verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen; nr. 17 gemarkeerd door fraaie pilasters op de bovenverdieping; nr. 45 verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen; nr. 119-119 A met later toegevoegde poottravee; nr. 143 met druiplijstje.
Daarnaast ook arbeiderswoningen van één bouwlaag o.m. nrs. 110, 112 met aangepast parement; nr. 131 met muurnisje boven de deur; nr. 147 met aflijnende overhoekse muizentandfries.
Verscheidene gecementeerde lijstgevels o.m. nr. 3 met fraaie art deco glas-in-loodbovenlichten; nr. 66 dwars op de straat ingeplant huisje van één bouwlaag; nr. 34, 19de-eeuwse burgerwoning met later gecementeerd beeldbepalend blokvormig volume onder schilddak; nr. 133 met puntgevel en getoogde muuropeningen in omlijsting met oren en sierlijk uitgewerkte sluitsteen en borstwering; nr. 134 met glas-in-loodbovenlicht.
Ook enkele interbellumhuizen o.m. nr. 75 met typerend strak opgebouwd gevelparement van gele en rode baksteen; nr. 41 aanknopend bij de traditionele baksteenarchitectuur; nr 48-50 aanknopend bij de art deco cf. de centrale pilaster; nr. 50 met vernieuwd parement; nr. 122-122 A van ca. 1940 met typisch parement van rode baksteen en erker; nr. 128 verfraaid door het gebruik van strekse verbanden. Ook een aantal vernieuwde gevels o.m. nr. 36 met oude vermoedelijk 18de-eeuwse kern cf. vlechtingen en aandaken van hoogopgaand zadeldak.

BATAILLE J., Groot-Zwegem in oude foto's, deel 2: Van Sweveghem naar Zwevegem, Eeklo, 1995, p. 18.