Geografisch thema

Kouterstraat

ID
9856
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9856

Beschrijving

Dorpsstraat lopende van de Otegemstraat naar de Ommegangstraat. Knik van 90° naar het westen ter hoogte van de Hendrik Consciencestraat. Woonfunctie. Tevens vestigingsplaats van de gemeentelijke feestzaal en de basisschool De Windroos.

In het begin van de straat ook industrie zie nummer 3, enkelhuis uit het begin van de 20ste eeuw met bijhorende dieper in gelegen werkhuizen bestaande uit verschillende beuken onder sheddaken.

Basisbebouwing: breedhuizen van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Enkelhuizen met eenvoudige bakstenen lijstgevels onder meer verfraaid door de aflijnende fries: nummers 42-46 en 50. In het begin van de straat rijtje arbeiderswoningen van twee traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldaken onder meer nummer 22.

Ook enkele typische interbellumwoningen opgetrokken in traditionele lokale baksteenarchitectuur met verwijzingen naar de art deco en/of het modernisme onder meer nummers 64-66, eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen met centraal boven de kroonlijst doorgetrokken pilaster en bolornamenten; nummer 97 met glas-in-loodbovenlicht en licht vooruitspringende venstertravee.
Nummer 79, rijhuis van 1958-1959 naar ontwerp van architect M. Holvoet (Kuurne) met typerend gebruik van groengeglazuurde baksteen.

 • Gemeentearchief Zwevegem, bouwaanvragen 1594.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Herberg In het Damberd

 • Omvat
  Villa

 • Is deel van
  Zwevegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kouterstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9856 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.