Van Wijngaardbrug tot Meirbrug. Genoemd naar de Katelijnepoort ter hoogte van de Korte Nieuwstraat; deze stond een weinig achter de Calvarie op de brug, op de plaats van de voormalige Sint-Catharinakapel. Circa 1320 werd de vestingwal geslecht en de straat geopend op de buitenkant van de gracht. Laatst genoemde werd gedempt in 1819 en volgende. De poort bleef echter staan tot 1540. De naam van de straat werd later verbasterd tot "Cattevest" en "Kattenvest"; een andere benaming was "Kriekenvest". Tot midden 19de eeuw was het een smalle donkere doorgang, omstreeks 1855 verbreed ter gelegenheid van de opening van de Sint-Paulusstraat.
Smalle, verkeersdrukke straat met licht gebogen tracé, aan de westzijde gemarkeerd door de barokke toren van de Sint-Carolus Borromeuskerk. Overwegend homogene second-empire- en Louis-Philippe-bebouwing van omstreeks 1860, met verbouwde winkelpuien. Nummer 49 met getoogde vensters en centraal balkon, nummer 53 eerder neoclassicistisch met doorlopende lekdrempels en leuningen, nummer 57 met rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken op doorlopende lekdrempels. Verder naar de Meirbrug imposant kantoorgebouw en de Meir Building.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Sint-Katelijnevest [online], https://id.erfgoed.net/teksten/112992 (geraadpleegd op ).
Van Wijngaardbrug tot Meirbrug. Genoemd naar de Katelijnepoort ter hoogte van de Korte Nieuwstraat: deze stond een weinig achter de Calvarie op de brug namelijk op de plaats van de voormalige Sint-Catherinakapel. Circa 1320 werd de vestingwal geslecht en de straat geopend op de buitenkant van de gracht. Laatst genoemde werd gedempt in 1819 en volgens De poort bleef staan tot 1540. De naam van de straat werd later verbasterd tot "Cattevest" en "Kattenvest"; een andere benaming was "Kriekenvest". Tot midden 19de eeuw was het een smalle donkere doorgang, circa 1855 verbreed ter gelegenheid van de opening der Sint-Paulusstraat.
Van Meirbrug tot Beggaardenstraat: nieuwbouw van acht en vier bouwlagen. Betonnen gevelwand van vierendertig traveeën met doorgang naar Eiermarkt (zogenaamd "Eiermarktbuilding"). Verderop, homogene Second-Empirebebouwing van circa 1860 (zie bouwaanvragen), met uitzondering van recente nummers 38 en 46, te vergelijken met Korte Koepoort- en Sint-Paulusstrant. Begane grond met aangepaste puien en bepleisterde bovenverdieping. Fraai gezicht op de lantaarntoren van Sint-Carolus.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Sint-Katelijnevest [online], https://id.erfgoed.net/teksten/100899 (geraadpleegd op ).