Leopoldstraat

Beschrijving

Straat met recht tracé lopende van de Ommegang- naar de Avelgemstraat. Het straatbeeld wordt voornamelijk bepaald door woningen uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw: nummer 47 gesigneerd M. VANHOENACKER, ARCHITECT, ZWEVEGEM. Verschillende woningen aan de zuidstraatzijde met een voortuintje dat afgezet wordt door een bakstenen muurtje. Verschillende eenvoudige bakstenen lijstgevels onder meer verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen onder meer nummer 4; nummer 20 met muurdammen met fraaie metselverbanden. Tal van interbellumwoningen onder meer nummer 6 met strakke gevel met lintvoegen verfraaid door het gebruik van granito; nummer 13 met brede aflijnende fries; nummer 15 verlevendigd door licht verdiepte muurvlakken; nummer 17 met doorgetrokken driezijdige erker; nummer 21 opvallend blokvormig volume gemarkeerd door rechthoekige erker en verdiept portaal; nummer 22 met portaal met glas-in-loodbovenlicht; nummer 27 met souterrain en rechthoekige erker op de begane grond. Daarnaast ook recentere bebouwing onder meer nummer 51.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie