Ommegangstraat

Beschrijving

Verbindingstraat lopende van de Otegem- naar de Avelgemstraat. Knik ter hoogte van de Kouter-/ Ellestraat. Straat aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1846); verspreide bebouwing en dieper in gelegen hoeve. Vandaag, gediversifieerde bebouwing bestaande uit arbeiders- en burgerwoningen. Naast woonfunctie ook commerciële functie met onder meer grootwarenhuis en doe-het-zelfzaak. Tevens vestigingsplaats van de brandweer.

De oudste bewaarde bebouwing gaat terug tot de 19de eeuw, maar de huidige bebouwing dateert voornamelijk uit de eerste helft van de 20ste eeuw.
Verscheidene arbeiderswoningen van één bouwlaag onder meer nummers 34-40, rijtje arbeiderswoningen van circa 1900 met eenvoudige bakstenen lijstgevel.

Verscheidene woningen uit het interbellum: nummer 4 met brede gevel van gele baksteen gemarkeerd door balkon met afgeronde hoek; nummer 6 met strakke lijstgevel van gele baksteen verlevendigd door het gebruik van strekse verbanden; nummer 12 met doorgetrokken rechthoekige erker van gele baksteen; nummer 14 hoekhuis met driezijdige erker; nummer 16 met decoratief uitgewerkt parement met geprofileerd portaal en afgeronde doorgetrokken erker; nummer 17 met verticaliserende lisenen; nummer 45 met later bepleisterde en beschilderde lijstgevel gemarkeerd door afgeronde erker op de bovenverdieping.

Ook bebouwing uit de jaren 1940-1950 onder meer nummer 2, aanknopend bij de Anglo-Normandische bouwstijl zie puntgevel met pseudo-vakwerk en erker; nummer 22 van 1946 met souterrain en brede rechthoekige erker; nummer 24 A villa; nummer 51 naar ontwerp van M. Vanhoenacker (Zwevegem); nummer 53 gesigneerd JOS TESS, ARCHITECT, KORTRIJK; nummer 63 gesigneerd A. VANDEWEGHE, ARCHITECT, HARELBEKE.

In het begin van de straat nieuwbouw: appartementsgebouwen van drie bouwlagen met dakverdieping.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie