Orveiestraat

Straat met recht tracé gelegen in het gehucht Knokke in het zuidoosten van de gemeente.

Vestigingsplaats van de gemeentelijke basisschool 2 en het parochiaal centrum. Tevens tweede gemeentelijke begraafplaats, aangelegd in 1938, met verscheidene arduinen grafzerken onder meer gesigneerd door DELTOUR-DESMET (KORTRIJK), LATTENIST (ZWEVEGEM) en J. POLLET (AVELGEM).

Voormalige vestigingsplaats van de weverij "Tissage de Knokke", waarvan de gebouwen circa 1935 worden verbouwd tot klooster met bijhorende school (werkhuizen). De ast gedateerd "ANNO 1920" zie gevelsteen, werd verbouwd door architect Jan Reyntjens tot kapel, heden parochiezaal. Nummers 2-4, twee woningen bestaande uit twee parallelle beuken onder zadeldak, vermoedelijk voorheen werkhuizen. Gecementeerde fries met casement met geschilderd opschrift M. MATTON.

• VANASSCHE L., Knokke Ons Dorp. Deel 1: Het kerkelijke leven, Zwevegem, 2003, p. 7, 12.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie