Teksten van Sint-Paulusplaats

https://id.erfgoed.net/themas/987

Sint-Paulusplaats ()

Op de kruising van de Sint-Pietersvliet en Sint-Paulusstraat; ten noorden begrensd door "Den Dries", ten zuiden door de "Kraaiwijk". De naam dateert van 1855, namelijk wanneer de Sint-Paulusstraat geopend werd. Het plein zelf bestond reeds vroeger: het noordelijk gedeelte heette "Crauwelenplein", het zuidelijke "Huidenmarkt"; de "Kalkbrug" was de verbinding tussen beide. In 1855 werd de Sint-Pietersvliet gedeeltelijk gedempt en de brug gesloopt. Het plein werd nu regelmatiger en groter.

Overwicht van bepleisterde en witgeschilderde 19de-eeuwse lijstgevels in diverse stijlen, enkele met oude kern (zie ankers, nokrichting). Versnipperd plein door de vele zijstraten die erop uitgeven, het doorgaand verkeer van en naar de kaai, de bressen tussen de nummers 1 en 3 (nabij Crauwelenhof) en 11 en 14 (met schotten tot puihoogte). De ruimte in het midden is ingenomen door parkings.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Paulusplaats [online], https://id.erfgoed.net/teksten/112995 (geraadpleegd op ).


Sint-Paulusplaats ()

Op de kruising van Sint-Pietersvliet en Sint-Paulusstraat; ten noorden begrensd door "den Dries", ten zuiden door de "Kraaiwijk". De naam dateert van 1855, namelijk wanneer de Sint-Paulusstraat (zie Sint-Pauluskerk) geopend werd. Het plein zelf bestond reeds vroeger: het noordelijk gedeelte heette "Crauwelenplein", het zuidelijke "Huidenmarkt"; de "Kalkbrug" was de verbinding tussen beide. In 1855 werd de Sint-Pietersvliet gedeeltelijk gedempt en de brug gesloopt. Het plein werd nu regelmatiger en groter.

Straatbeeld: overwicht van bepleisterde en witgeschilderde 19de-eeuwse lijstgevels in diverse stijlen, enkele met oude kern (zie ankers, nokrichting). Versnipperd plein door de vele zijstraten die erop uitgeven, het doorgaand verkeer van en naar de kaai, de bressen tussen de nummers 1 en 3 (nabij Crauwelenhof) en 11 en 14 (met schotten tot puihoogte). De ruimte in het midden is ingenomen door parkings.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Paulusplaats [online], https://id.erfgoed.net/teksten/100900 (geraadpleegd op ).