Sint-Niklaasstraat

Beschrijving

Dorpsstraat met licht gebogen tracé gelegen tussen de Otegem- en de Deerlijkstraat. Aangelegd in 1941. De bebouwing dateert voornamelijk uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw onder meer nummer 15 aanknopend bij de Anglo-Normandische bouwstijl gesigneerd C. MALFAIT EN ZOON, ZWEVEGEM.

Rijbebouwing van breedhuizen van drie à vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Enkele typische woningen uit het interbellum onder meer nummer 17, aanknopend bij de art deco zie de trapsgewijze opgebouwde kroonlijst, het geaccentueerd portaal en de bolornamenten; nummers 18-20 met strak uitgewerkte bakstenen lijstgevel met rechthoekige vensters onder latei. Nummer 8 A, opvallende woning uit de jaren 1950 met decoratief muurvlak gesigneerd L. HOLVOET.

• BATAILLE J., Groot-Zwevegem in oude foto's, deel 2: Van Sweveghem naar Zwevegem, Eeklo, 1995, p. 16.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie