Geografisch thema

Theophiel Toyeplein

ID
9878
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9878

Beschrijving

Dorpsplein met grosso modo rechthoekig grondplan. Naam verwijst naar de voormalige burgemeester van Zwevegem (1887-1920). De Sint-Amanduskerk is gelegen aan de westzijde van het plein. Parking te zuiden. Tevens vestigingsplaats van de gemeentelijke basisschool (nummer 8) "Vrije Centrumschool" en school voor buitengewoon onderwijs (nummer 9) "De Klimop". In het noorden bevindt zich de gemeentelijke begraafplaats. Kerkhof in gebruik tot circa 1903 en verwijderd voor 1920. Oostwand van het plein wordt getypeerd door bebouwing uit de het derde kwart van de 20ste eeuw; onder meer appartementsgebouw van drie bouwlagen. Ten noorden, oudere bebouwing onder meer 10 van circa 1900 met typerende aflijnende fries en vooruitspringende deurtravee. Ten zuidoosten van de kerk standbeeld voor de militaire en burgerlijke slachtoffers (Eerste Wereldoorlog-Tweede Wereldoorlog), de vermisten en de politieke gevangenen (Tweede Wereldoorlog).

 • BATAILLE J., Groot-Zwevegem in oude foto's, deel 2: Van Sweveghem naar Zwevegem, Eeklo, 1995, p. 6.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Gemeentelijke begraafplaats

 • Omvat
  Oorlogsmonument

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Amandus

 • Omvat
  Pastorie

 • Omvat
  Vrije centrumschool

 • Is deel van
  Zwevegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Theophiel Toyeplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/9878 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.