Theophiel Toyeplein

Beschrijving

Dorpsplein met grosso modo rechthoekig grondplan. Naam verwijst naar de voormalige burgemeester van Zwevegem (1887-1920). De Sint-Amanduskerk is gelegen aan de westzijde van het plein. Parking te zuiden. Tevens vestigingsplaats van de gemeentelijke basisschool (nummer 8) "Vrije Centrumschool" en school voor buitengewoon onderwijs (nummer 9) "De Klimop". In het noorden bevindt zich de gemeentelijke begraafplaats. Kerkhof in gebruik tot circa 1903 en verwijderd voor 1920. Oostwand van het plein wordt getypeerd door bebouwing uit de het derde kwart van de 20ste eeuw; onder meer appartementsgebouw van drie bouwlagen. Ten noorden, oudere bebouwing onder meer 10 van circa 1900 met typerende aflijnende fries en vooruitspringende deurtravee. Ten zuidoosten van de kerk standbeeld voor de militaire en burgerlijke slachtoffers (Eerste Wereldoorlog-Tweede Wereldoorlog), de vermisten en de politieke gevangenen (Tweede Wereldoorlog).

• BATAILLE J., Groot-Zwevegem in oude foto's, deel 2: Van Sweveghem naar Zwevegem, Eeklo, 1995, p. 6.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie