Keiberg

Beschrijving

Lange straat met gebogen tracé, verbindingsweg N8 gelegen tussen de Avelgemstraat (gehucht Knokke – Zwevegem) en de Gauwelstraat. Tevens benaming van het gehucht. De straat behoort tot het historisch stratenpatroon van de gemeente zie aanduiding op de kabinetskaart van Ferraris (1770-1778); als Route de Courtrai – Oudenaerde aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846).

Weinig bebouwde straat, voornamelijk getypeerd door vrijstaande lage boerenarbeiderswoningen en verschillende, veelal verbouwde hoeves, onder meer nummers 71 en 89. Naar het centrum van de gemeente toe, meer geconcentreerde bebouwing, meermaals doorbroken door villabouw. Restanten van de oorspronkelijke 19de-eeuwse bebouwing zijn onder meer nummer 1, gecementeerd en beschilderd hoekhuis met aansluitende schuur en nummer 93, dwars op de straat ingeplant boerenarbeiderswoning. Woonhuizen uit het begin van de 20ste eeuw zijn onder meer nummers 21 en 23, verfraaid door granito lateien, nummer 27, laag dubbelhuis met deurtravee oplopend in trapgevel, nummer 99 en nummers 115-121, rijtje van vier dubbelhuizen verfraaid door bakstenen friesjes. Tevens restant van industriële activiteit, in het bijzonder schuur van gele baksteen getypeerd door heiligennis rechts van nummer 45.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie