Geografisch thema

Schoolstraat

ID
9897
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9897

Beschrijving

Korte straat, gelegen in het centrum van de gemeente tussen de Gauwelstraat en de Spichtestraat en behorend tot het historisch stratenpatroon van de gemeente zie aanduiding op de kabinetskaart van Ferraris (1770-1778).

Straat met woonfunctie, de bebouwing bestaat voornamelijk uit arbeiderswoningen en burgerhuizen en klimt op tot in de 19de eeuw. Ook bebouwing uit de eerste helft van de 20ste eeuw,in het bijzonder nummers 19-21, tweewoonst van rode baksteen getypeerd door het volumespel. Tevens vestigingsplaats van enkele hoeves, onder meer nummer 18 met kapel met kruisbeeld in stalvleugel (ten oosten) en nummer 26.

 • S.N. Historische studie kapellen Heestert, Zwevegem, s.d., p. 36.

Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  : 2006


Relaties

 • Omvat
  Arbeiderswoningen

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Hoeve

 • Is deel van
  Heestert


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Schoolstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9897 (Geraadpleegd op 07-05-2021)