Stijn Streuvelsstraat

Beschrijving

Straat met gebogen tracé, gelegen tussen de Heestertplaats en de Leynseelstraat in Avelgem en behorend tot het historisch stratenpatroon van de gemeente zie aanduiding op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangegeven als "Route de Courtrai à Audenarde".

De basisbebouwing klimt op tot in de 19de eeuw en bestaat uit arbeiderswoningen en burgerhuizen. Straateinde getypeerd door recente villabouw. Tevens zijn er nog enkele restanten van de voormalige landelijke bebouwing, onder meer ter hoogte van nummer 8, gewitte stalvleugel als enige restant van een hoeve. Tevens locatie van verschillende kapelletjes onder meer op de hoek met de Pontstraat (zie. Pontstraat zonder nummer/ Stijn Streuvelsstraat) en tegenover nummer 28.

• S.N. Historische studie kapellen Heestert, Zwevegem, s.d., p. 39-40.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie