Vierkeerstraat

Beschrijving

Lange straat met landelijk tracé, vertrekkend in het centrum en lopend tot aan de Otegemsesteenweg in Deerlijk, behorend tot het historisch stratenpatroon van de gemeente zie Ferrariskaart (1770-1778).

Straat met woonfunctie, in het centrum wordt de basisbebouwing getypeerd door lage arbeiderswoningen en burgerhuizen die opklimmen tot in het laatste kwart van de 19de eeuw. Voorbeelden van 19de-eeuwse lage arbeiderswoningen zijn onder meer nummers 12-14, laatste getypeerd door heiligennis, nummer 59 verfraaid door rode en witte sierbaksteen en met vernieuwd schrijnwerk, nummer 68, nummer 76 met heiligennis. Burgerhuizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw zijn onder meer nummers 19-33, nummer 127 als voorbeeld van een diephuis met trapgevel en nummer 129. Daarnaast verschillende vrijstaande villa's, onder meer nummer 46 uit de jaren 1950.

Voorheen ook commerciële functie zie verschillende woningen met bewaarde houten puien, onder meer nummer 8.
Tevens vestigingsplaats van de gemeenteschool van Heestert (nummer 26) en de openbare weegbrug gelegen op de hoek met de Stampkotstraat.
Buiten het centrum, verspreide hoevebouw, onder meer nummer 154. Sommige hoeves klimmen op tot in de 17de en 18de eeuw, onder meer nummer 185, een voormalige kasteelhoeve. Tevens ook verschillende aangepaste hoeves, onder meer nummer 130 waarvan het nutsgebouw ten zuiden wordt getypeerd door een heiligennis.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie