Geografisch thema

Broekenhoek

ID
9908
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9908

Beschrijving

Tweeledige straat, eerste deel met nagenoeg recht tracé lopend van de Bavegemstraat tot de Cominnestraat, ter hoogte van deze straat knik naar het westen. Ter hoogte van de kruising met de Slavaetstraat (Sint-Denijs) maakt de straat een knik naar het noorden, bochtig tracé tot aan Achterhoek. Het tweede deel van de straat maakt deel uit van het historisch stratenpatroon zie aanduiding op de Ferrariskaart (1770-1778). Tevens benaming van het omliggend gehucht als "Brocken Hoeck" aangegeven op de kaart van Ferraris en de Atlas der Buurtwegen (circa 1846).

Weinig bebouwde straat met landelijk tracé. Een boerenarbeiderswoning, met name nummer 3, laag volume met sporen van vlechtingen in noordelijke zijpuntgevel, tevens nummer 10, burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw met gecementeerde lijstgevel en met vernieuwd schrijnwerk.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  : 2006


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Schuur

  • Is deel van
    Moen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Broekenhoek [online] https://id.erfgoed.net/themas/9908 (Geraadpleegd op 15-06-2021)