Geografisch thema

Sint-Pietersvliet

ID
991
URI
https://id.erfgoed.net/themas/991

Beschrijving

Tussen de Van Meterenkaai en Orteliuskaai en de Sint-Paulusplaats. Naam ontleend aan de voorheen hier ingeplante Sint-Pieterskapel. Mogelijk verband met de noordwaarts gelegen "Peterspolre" (-polder). De kaaien aan de vliet heetten "Magermanskaai" ten zuiden en "Sint-Pieterskaai" ten noorden, de brug tussen beide, afgebroken in 1818, "Beyltjensbrug". Waarschijnlijk is de Sint-Pietersvliet de uitmonding van de "Koeikensgracht", circa 1250 uitgegraven als omheiningsgracht van de vergrote stad; in 1884 werd ze gedempt en de beide kaaien krezen de gemeenschappelijke naam Sint-Pietersvliet. Banale lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw, moderne hoge bouw tussen Lange Schipperskapelstraat en de kaai.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Café in neoclassicistische stijl

 • Omvat
  Café in neoclassicistische stijl

 • Omvat
  Neoclassicistisch burgerhuis met traditionele rondboogdeur

 • Omvat
  Tolhuis

 • Is deel van
  Antwerpen - Historische binnenstad

 • Is deel van
  Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Pietersvliet [online], https://id.erfgoed.net/themas/991 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.