Sint-Pietersvliet

Beschrijving

Tussen de Van Meterenkaai en Orteliuskaai en de Sint-Paulusplaats. Naam ontleend aan de voorheen hier ingeplante Sint-Pieterskapel. Mogelijk verband met de noordwaarts gelegen "Peterspolre" (-polder). De kaaien aan de vliet heetten "Magermanskaai" ten zuiden en "Sint-Pieterskaai" ten noorden, de brug tussen beide, afgebroken in 1818, "Beyltjensbrug". Waarschijnlijk is de Sint-Pietersvliet de uitmonding van de "Koeikensgracht", circa 1250 uitgegraven als omheiningsgracht van de vergrote stad; in 1884 werd ze gedempt en de beide kaaien krezen de gemeenschappelijke naam Sint-Pietersvliet. Banale lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw, moderne hoge bouw tussen Lange Schipperskapelstraat en de kaai.

Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita