Geografisch thema

Sint-Pietersvliet

ID: 991   URI: https://id.erfgoed.net/themas/991

Beschrijving

Tussen de Van Meterenkaai en Orteliuskaai en de Sint-Paulusplaats. Naam ontleend aan de voorheen hier ingeplante Sint-Pieterskapel. Mogelijk verband met de noordwaarts gelegen "Peterspolre" (-polder). De kaaien aan de vliet heetten "Magermanskaai" ten zuiden en "Sint-Pieterskaai" ten noorden, de brug tussen beide, afgebroken in 1818, "Beyltjensbrug". Waarschijnlijk is de Sint-Pietersvliet de uitmonding van de "Koeikensgracht", circa 1250 uitgegraven als omheiningsgracht van de vergrote stad; in 1884 werd ze gedempt en de beide kaaien krezen de gemeenschappelijke naam Sint-Pietersvliet. Banale lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw, moderne hoge bouw tussen Lange Schipperskapelstraat en de kaai.


Bron     : De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.
Auteurs :  Manderyck, Madeleine, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Sint-Pietersvliet [online] https://id.erfgoed.net/themas/991 (Geraadpleegd op 05-12-2020)