Teksten van Sint-Pietersvliet

https://id.erfgoed.net/themas/991

Sint-Pietersvliet ()

Tussen de Van Meterenkaai en Orteliuskaai en de Sint-Paulusplaats. Naam ontleend aan de voorheen hier ingeplante Sint-Pieterskapel. Mogelijk verband met de noordwaarts gelegen "Peterspolre" (-polder). De kaaien aan de vliet heetten "Magermanskaai" ten zuiden en "Sint-Pieterskaai" ten noorden, de brug tussen beide, afgebroken in 1818, "Beyltjensbrug". Waarschijnlijk is de Sint-Pietersvliet de uitmonding van de "Koeikensgracht", circa 1250 uitgegraven als omheiningsgracht van de vergrote stad; in 1884 werd ze gedempt en de beide kaaien krezen de gemeenschappelijke naam Sint-Pietersvliet. Banale lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw, moderne hoge bouw tussen Lange Schipperskapelstraat en de kaai.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Sint-Pietersvliet [online], https://id.erfgoed.net/teksten/112996 (geraadpleegd op ).


Sint-Pietersvliet ()

Tussen de kaai (Van Meteren - Ortelius) en Sint-Paulusplaats. Naam ontleend aan de voormalige Sint-Pieterskapel op die plaats. Mogelijk verband met de noordwaarts gelegen "Peterspolre" (-polder). De kaaien langsheen de vliet heetten "Magermanskaai" ten zuiden, "Sint-Pieterskaai" ten noorden, de brug tussenbeide, afgebroken in 1818, "Beyltjensbrug". Waarschijnlijk is de Sint-Pietersvliet de uitmonding van de "Koeikensgracht", circa 1250 uitgegraven als omheiningsgracht van de vergrote stad; in 1884 werd ze gedempt en de beide kaaien kregen de gemeenschappelijke naam Sint-Pietersvliet.

Straatbeeld: gedomineerd door het Tolhuis. In de schaduw hiervan ligt de vervuilde en banale zuidzijde; huizen uit de tweede helft van de 19de eeuw of het eerste kwart van de 20ste eeuw van drie à vijf bouwlagen.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Sint-Pietersvliet [online], https://id.erfgoed.net/teksten/100904 (geraadpleegd op ).