Geografisch thema

De Klijte

ID: 9910   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9910

Beschrijving

Bochtige straat, lopend van de Stationsstraat tot aan de Knokkestraat. De straat behoort tot het gehucht Klijte en is als "Kleite" al aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het kruispunt met de Knokkestraat en de Kraaibosstraat werd de straat voorheen doorsneden door de spoorweg Kortrijk-Avelgem/Ronse, getuige hiervan nummer 7, voormalig baanwachtershuisje dwars op de straat ingeplant.

Straatbeeld getypeerd door landelijke bebouwing zie verschillende lage boerenarbeiderswoningen, onder meer nummer 9, samenstel van twee dubbelhuizen, dwars op de straat ingeplant en nummers 21-33. Straatje, loodrecht op de hoofdstraat aangesloten getypeerd door lage arbeiderswoningen, veelal met aangepaste muuropeningen en nummer 43. Tevens ook enkele hoeves, onder meer nummer 19, dieper in gelegen, aangepaste hoeve uit het laatste kwart van de 19de eeuw.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  : 2006


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoning

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Moen

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: De Klijte [online] https://id.erfgoed.net/themas/9910 (Geraadpleegd op 15-01-2021)