Processieweg

Beschrijving

Korte straat met recht tracé.De straat behoort tot het historisch stratenpatroon van de gemeente zie aanduiding op een kaart van het landboek van Moen (1760) en op de Ferrariskaart (1770-1778) en is gelegen tussen de Sportstraat en de Bossuitstraat.

Het straatbeeld wordt bepaald door arbeiderswoningen van één bouwlaag, enkelhuizen onder geknikte zadeldaken (pannen of leien). De woningen werden veelal verbouwd, vooral vernieuwde parementen, gewijzigde muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk komen voor. Gavere voorbeelden zijn onder meer nummer 7, nummers 38-42, nummers 48-52 en nummer 58.Daarnaast ook enkele burgerhuizen met twee bouwlagen, onder meer nummers 39-41 met deels bewaard houtwerk en nummers 60-62 getypeerd door granito lateien, het schrijnwerk bleef bewaard bij nummer 62.Verder een opvallend burgerhuis, met name nummer 59 met gecementeerde lijstgevel verfraaid door guirlandes met strikmotieven en met licht vooruitspringende deurtravee oplopend in halsgevel.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie