Steenhouwersvest

Beschrijving

Tussen Sint-Jansvliet/Oever en de kruising van Kammenstraat en Nationalestraat, verderop doorlopend in de Lombardenvest. In 1250, zuidelijke stadsgrens en omheiningsgracht zich uitstrekkend van Sint-Jansport tot Kammenpoort. Vermoedelijk na de stadsvergroting van 1314, in de eerste helft van de 14de eeuw aangelegd op de buitenzijde van de vroegere vestinggracht, die omstreeks 1830 werd overwelfd. De naam verschijnt voor de eerste maal in een oorkonde van 1409. In 1881 werd de straat gedeeltelijk verbreed, voornamelijk aan de noordzijde, als onderdeel van het saneringsplan voor de omgeving van de Nationalestraat, uitgevoerd door de Parijse ondernemer Hubert Pierquin. Naamgeving in verband met de werkhuizen van steenkappers die hier gevestigd waren, met name Appelmans, De Waghemakere, en Sanders.

Noordzijde: van Sint-Jansvliet tot Drukkerijstraat: huizenrij met 19de-eeuwse lijstgevels, inspringende panden nummers 13 en 17. Van Drukkerijstraat tot Nationalestraat: huizen uit de tweede helft 19de eeuw, eerste kwart 20ste eeuw, vier bouwlagen, winkelpuien. Heterogene zuidzijde met verschillende huizen uit de 16de of 17de eeuw (nummers 2, 22, 24), 18de eeuw (nummer 10?, 28), vierde kwart van de 19de eeuw (nummers 14, 16, 26, 42 en 52); naoorlogse woningen (nummers 6-8, 30 tot 40, 54). De hoeken van de Korte Ridderstraat zijn geaccentueerd door trapgevels. Nummer 18 met gedenkplaat voor Karel Van den Oever (dichter 1870-1928).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Goossens, Miek