Geografisch thema

Ter Moude

ID
9930
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9930

Beschrijving

Korte straat met recht tracé met op het einde een knik naar het zuiden, gelegen tussen de Kerkstraat en de Sluislaan. De straat behoort tot het historisch stratenpatroon van de gemeente zie aanduiding op een kaart uit het landboek van Moen (1760) en op de Ferrariskaart (1770-1778).

Woon- en commerciële functie, aaneengesloten bebouwing die opklimt tot in het laatste kwart van de 19de eeuw. Voornamelijk burgerhuizen met bakstenen lijstgevels van twee à drie traveeën en twee bouwlagen, tevens ook nog enkele lage arbeiderswoningen.

Nummer 33 als voorbeeld van een laat 19de-eeuwse burgerhuis met gewitte bakstenen lijstgevel en bewaarde persiennes. Burgerhuizen, voornamelijk enkelhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw zijn onder meer nummers 3 en 16 verfraaid door gele sierbaksteen, nummer 14 met vooruitspringende deurtravee, nummers 23, 26, 39-43 met aflijnende fries en muuropeningen verfraaid door druiplijstjes en borstwering, aangepaste begane grond bij nummer 43, nummer 26 met bewaard schrijnwerk met gekleurd glas in de bovenlichten doch met vernieuwd parement, nummer 29, sterk aangepast dubbelhuis met licht vooruitspringende deurtravee oplopend in trapgevel en met heiligennis, nummer 47 met eenvoudige bakstenen lijstgevel en nummer 58 met aflijnende fries en benedenvensters onder ijzeren I-balken.

Straateinde uitkomend op het kanaal Bossuit-Kortrijk met restanten van industrie, met name verschillende deels vervallen bedrijfsgebouwen van rode baksteen en de gebouwen van "Contonnière de Moen", later "Steelcord Zwevegem". Tevens voormalige vestigingsplaats van "BEKAERT TEXTILES" met hoofdzetel in Waregem. Behouden conciërgewoning, dwars op de straat ingeplant dubbelhuis gedateerd met jaarankers "1900" in zijgevel (straatgevel).

  • Rijkarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, 5019, Lantboeck der prochie ende graefschepe Moen, 1760, opgemaakt door Anthone van Outrive en Cornelis Steur.
  • S.N. Komen en gaan, Textielnijverheid in Moen, in Mulnis-Milleniumkrant, 2de kwartaal, 2000, p. 3-7.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoning

  • Omvat
    Arbeiderswoning

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Dorpswoningen

  • Is deel van
    Moen

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ter Moude [online], https://id.erfgoed.net/themas/9930 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.