Ingooigemstraat

Beschrijving

Uitvalsweg naar Ingooigem, vertrekkend van de Otegemplaats en doorlopend tot in de Anzegemse deelgemeente Ingooigem, daar onder de benaming Otegemsesteenweg. Straat al herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778), op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als chemin n° 4.

De straat met woonfunctie wordt verhard in 1855-1858. De bebouwing bestaande uit lage boerenarbeiderswoningen uit de 19de eeuw, onder meer nummer 17 met oudere kern zie vlechtingen in zijpuntgevel en opvallend door de muurkapel met beeld van de Heilige Jozef, in het midden van de 19de eeuw in gebruik als woning van de koster/ onderwijzer en nummer 35-37 van 1860 die datering in door vlechtingen getypeerde zijpuntgevel, deels met gewijzigde muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk. Tevens verschillende burgerhuizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, onder meer nummer 5 met inspringend portaal en benedenvensters met gekleurd glas in de bovenlichten.

Ook een restant van de textielnijverheid met name nummer 14, directeurswoning met achtergelegen bedrijfsgebouwen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie