Stoelstraat

Beschrijving

Tussen Zwartzustersstraat en Zirkstraat. Andere benamingen zijn "Joos Hoensstraetken" naar een rijk koopman en "Osten-de-Hongerstraetken" naar de juwelier "Osten van Doerne" bijgenaamd "de Hongaar"; dit werd in de 18de eeuw verstaan als "Kost en Hongerstraetje", vandaar de Franse vertaling "Rue de l'appétit". Geopend in 1496 door de gronden van Joos Hoens. De naam "Stoelstraat" is ontleend aan het huis "het Stoeltje".

Rustig straatje met noordwaarts gezicht op schip van Sint-Pauluskerk. Gebogen tracé. Gerestaureerde houten puntgevel naast drie (neo)-traditionele bak- en zandsteenhuizen ingeplant op de eigenlijke kromming. Voorts, langs beide zijden eenvoudige bepleisterde lijstgeveltjes van twee à drie traveeën en drie bouwlagen.

Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek