Geografisch thema

Zwevegemstraat

ID: 9954   URI: https://id.erfgoed.net/themas/9954

Beschrijving

Lange straat, uitvalsweg naar Zwevegem. Lopende van de Otegemplaats tot aan de grens met Deerlijk, daar onder de benaming Otegemsesteenweg.
Aanvankelijk recht tracé, maakt ter hoogte van de kruising met de Diesveldstraat en de Wagenmakerstraat een knik naar het westen. Tracé deels herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (ca. 1846). De straat wordt verhard in 1862-1870.
Woon- en verzorgende functie cf. de aanwezigheid van de pastorie, de vrije basisschool (nr. 5-7), het gemeenschapsonderwijs (nr. 10) en het cultureel centrum "O.C. De Spoele" geopend in 1989. Dieper in gelegen gemeentelijke begraafplaats met nog verschillende arduinen grafstenen uit de eerste helft van de 20ste eeuw en enkele gietijzeren kruisen.
De basisbebouwing klimt op tot in de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit burgerhuizen en arbeiderswoningen. Lijstgevels van twee à vijf traveeën en één à twee bouwlagen. Woningen uit het laatste kwart van de 19de eeuw zijn o.m. nr. 1, thans met aangepaste begane grond en vernieuwd schrijnwerk, nr. 17-19, samenstel van een diephuis en twee dubbelhuizen onder schilddak, verbouwd geheel met aangepaste muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk. Bebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, m.n. nr. 9, diephuis getypeerd door versneden puntgevel, nr. 29-31 met vernieuwde vensters en nr. 41 met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken. Ook bebouwing uit het interbellum m.n. nr. 25 met vernieuwd houtwerk. Nrs. 51, 53, 57 en 142 als voorbeelden van woningen met één bouwlaag, thans veelal met gewijzigde muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk.
Daarnaast verschillende getuigen van de textielnijverheid, o.m. nr. 36, woning cf. bouwplan van 1960 naar ontwerp van J. Delarue (Anzegem) met naastgelegen bedrijfsgebouw, verder nr. 128, directeurswoning met achtergelegen metaalverwerkend bedrijf N.V. Lesage, opgericht in 1958.
Op de hoek met de Heestertstraat, kapel opgetrokken door de familie Himpe na de Eerste Wereldoorlog op de plaats waar een oudere kapel stond, vernield tijdens de oorlog, enkel het kruisbeeld bleef bewaard.

GEMEENTEARCHIEF ZWEVEGEM, Bouwaanvragen, 1960/5.
DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, gemeente Otegem, onuitgegeven, z.p.
Historische studie kapellen Otegem, Zwevegem, s.d., p. 38-39.
Dit is West-Vlaanderen, Sint-Andries, 1960, p. 1351.


Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerwoning

 • Omvat
  Dieper in gelegen hoeve

 • Omvat
  Herenhuis

 • Omvat
  Huis Ons Nestje

 • Omvat
  Lage arbeiderswoning

 • Omvat
  Pastorie van 1771

 • Omvat
  Schoolcomplex van het gemeenschapsonderwijs

 • Omvat
  Villa uit het interbellum

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Zwevegemstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9954 (Geraadpleegd op 23-09-2020)