Zwevegemstraat

Beschrijving

Lange straat, uitvalsweg naar Zwevegem. Lopende van de Otegemplaats tot aan de grens met Deerlijk, daar onder de benaming Otegemsesteenweg.
Aanvankelijk recht tracé, maakt ter hoogte van de kruising met de Diesveldstraat en de Wagenmakerstraat een knik naar het westen. Tracé deels herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). De straat wordt verhard in 1862-1870.

Woon- en verzorgende functie zie de aanwezigheid van de pastorie, de vrije basisschool (nummers 5-7), het gemeenschapsonderwijs (nummer 10) en het cultureel centrum "O.C. De Spoele" geopend in 1989. Dieper in gelegen gemeentelijke begraafplaats met nog verschillende arduinen grafstenen uit de eerste helft van de 20ste eeuw en enkele gietijzeren kruisen.

De basisbebouwing klimt op tot in de 19de eeuw en bestaat voornamelijk uit burgerhuizen en arbeiderswoningen. Lijstgevels van twee à vijf traveeën en één à twee bouwlagen. Woningen uit het laatste kwart van de 19de eeuw zijn onder meer 1, nu met aangepaste begane grond en vernieuwd schrijnwerk, nummers 17-19, samenstel van een diephuis en twee dubbelhuizen onder schilddak, verbouwd geheel met aangepaste muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk. Bebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met name nummer 9, diephuis getypeerd door versneden puntgevel, nummers 29-31 met vernieuwde vensters en nummer 41 met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken. Ook bebouwing uit het interbellum met name 25 met vernieuwd houtwerk. Nummers 51, 53, 57 en 142 als voorbeelden van woningen met één bouwlaag, nu veelal met gewijzigde muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk.

Daarnaast verschillende getuigen van de textielnijverheid, onder meer nummer 36, woning zie bouwplan van 1960 naar ontwerp van J. Delarue (Anzegem) met naastgelegen bedrijfsgebouw, verder nummer 128, directeurswoning met achtergelegen metaalverwerkend bedrijf N.V. Lesage, opgericht in 1958.

Op de hoek met de Heestertstraat, kapel opgetrokken door de familie Himpe na de Eerste Wereldoorlog op de plaats waar een oudere kapel stond, vernield tijdens de oorlog, enkel het kruisbeeld bleef bewaard.

• Gemeentelijkarchief Zwevegem, Bouwaanvragen, 1960/5.
  • DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, gemeente Otegem, onuitgegeven, z.p.