Beerbosstraat

Beschrijving

Landelijke straat gelegen in noordwesten van de gemeente. Naam verwijst naar het grotendeels verdwenen Beerbos. Gebogen tracé lopende van oost naar west. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) chemin n° 29 en 10 en gekenmerkt door weinig bebouwing.

Vandaag nog steeds weinig bebouwd, voornamelijk kleinschalige landelijke bebouwing en hoeves onder meer nummer 20 aan de straat gelegen gesloten 19de-eeuwse hoeve, op de Atlas der Buurtwegen weergegeven met U-vormige opstelling. Het einde van de straat wordt gekenmerkt door residentiele bebouwing.

In deze straat lag op het einde van de 17de eeuw het "Ter Klare fort", centrum van de redoute, dat deel uitmaakte van de verdedigingslinie Kortrijk-Helkijn. De hoogste punten in het landschap werden verdedigd met schansen en linies. Sporen in het landschap zijn nog te vinden ter hoogte van nummer 11 en nummer 28.

• WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 54-55.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie