Geografisch thema

Brucqstraat

ID
9957
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9957

Beschrijving

Lange landelijke straat vertrekkende van de Kooigemstraat in noordelijke richting. Het einde van straat splitst op in een oostelijk en westelijk deel. Oud tracé, al weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en loopt zowel door het Doornikse als het Vlaamse grondgebied. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als chemin n°11.

Nu verspreide bebouwing voornamelijk bestaande uit hoeves. Nummer 2, voormalige hoeve aangepast aan woonfunctie en nummer 37, voormalige historische hoevesite afgebeeld op Ferrariskaart (1770-1178) en Atlas der Buurtwegen (circa 1846) met tot woonhuis verbouwde schuur. In het begin van de straat nieuwbouw. Nummer 1, lage arbeiderswoning uit het begin van de 20ste eeuw met verankerde en beschilderde lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.

 • WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 29-30.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Herberg De Voerman

 • Omvat
  Hoeve Stokerijgoed

 • Omvat
  Hoeve Ten Bossche

 • Omvat
  Hoeve ter Brucq

 • Omvat
  Hof van Samijn

 • Is deel van
  Sint-Denijs


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brucqstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/9957 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.