Brucqstraat

Beschrijving

Lange landelijke straat vertrekkende van de Kooigemstraat in noordelijke richting. Het einde van straat splitst op in een oostelijk en westelijk deel.
Oud tracé, reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en loopt zowel door het Doornikse als het Vlaamse grondgebied. Op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1846) aangegeduid als chemin n°11.
Heden verspreide bebouwing voornamelijk bestaande uit hoeves. Nr. 2, voormalige hoeve aangepast aan woonfunctie en nr. 37, voormalige historische hoevesite afgebeeld op Ferrariskaart (1770-1178) en Atlas der Buurtwegen (ca. 1846) met tot woonhuis verbouwde schuur. In het begin van de straat nieuwbouw. Nr. 1, laag arbeidershuisje uit het begin van de 20ste eeuw met verankerde en beschilderde lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.

WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 29-30.