Dalestraat

Beschrijving

Van de Sint-Denijsplaats/ Driesstraat naar de Kannootdries, lopende ten zuidwesten van de dorpskern. Gebogen tracé.

Straatbeeld nabij de dorpskern getypeerd door rijbebouwing, overgaand in voornamelijk kleinschalige landelijke bebouwing: nummer 65 met muurnisje in de zijpuntgevel. Voorts ook recente villabouw naar het straateinde toe. Tevens vestigingsplaats van het sportcentrum, gemeentelijke school en bibliotheek. Tal van eenvoudige bakstenen lijstgevels van twee bouwlagen uit de tweede helft van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw onder meer nummer 5 met muizentandfries; nummer 10 met fries met uitgelengd dropmotief; nummer 11 voormalig winkel-woonhuis met bepleisterd casement, vermoedelijk naambord; nummer 13 met decoratief metselwerk; 30-32, twee arbeiderswoningen met rechthoekige muuropeningen onder rechte latei; nummers 49 en 75 verfraaid door witte sierbaksteen; nummer 79 met rijkelijk gebruik van gele sierbaksteen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie