Helkijnstraat

Beschrijving

Hoofdstraat vanuit het centrum van Sint-Denijs in zuidoostelijke richting naar Helkijn zie naamgeving, en het gehucht Vierabelen. Gebogen tracé en sterk dalend verloop in het begin van de straat.

In het centrum en ter hoogte van het voormalige station geconcentreerde rijbebouwing uit het laatste kwart van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw onder meer nummer 94 burgerhuis met bakstenen lijstgevel met aangepaste muuropeningen. Tal van eenvoudige bakstenen lijstgevels veelal verfraaid door muizentandfriezen of sierbaksteen onder meer nummers. 8, 13, 23, 25, 27, 31, 69, 74, 87 en 120. Ook verschillende bepleisterde en/of beschilderde lijstgevels: nummer 102 met geblokte hoeklisenen en fries; nummer 104 met druiplijstjes. Voorts ook enkele typische interbellumwoningen onder meer nummer 98, met driezijdige erker en glas-in-loodbovenlicht in de voordeur; nummer 38 met geprofileerd portaal; nummers 42-44 met afgeschuinde hoeken van de rechthoekige muuropeningen; nummers 54-64 eenheidsbebouwing uit de jaren 1930 met strakke lijstgevels van gele baksteen; nummer 66 met bewaard schrijnwerk met geometrische roedeverdeling en gekleurd glas. Nummer 100, vermoedelijk voormalig baanwachtershuisje. Nummer 17, directeurswoning van de voormalige tabaksfabriek van de familie Deweer, nu gemeenschapshuis.

• Brochure Open Monumentendag , 14 september 2003.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie