Helkijnstraat

Beschrijving

Hoofdstraat vanuit het centrum van Sint-Denijs in zuidoostelijke richting naar Helkijn cf. naamgeving, en het gehucht Vierabelen. Gebogen tracé en sterk dalend verloop in het begin van de straat. In het centrum en ter hoogte van het voormalige station geconcentreerde rijbebouwing uit het laatste kwart van de 19de eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw o.m. nr. 94 burgerwoning met bakstenen lijstgevel met aangepaste muuropeningen.
Tal van eenvoudige bakstenen lijstgevels veelal verfraaid door muizentandfriezen of sierbaksteen o.m. nrs. 8, 13, 23, 25, 27, 31, 69, 74, 87 en 120. Ook verschillende bepleisterde en/of beschilderde lijstgevels: nr. 102 met geblokte hoeklisenen en fries; nr. 104 met druiplijstjes.
Voorts ook enkele typische interbellumwoningen o.m. nr. 98, met driezijdige erker en glas-in-loodbovenlicht in de voordeur; nr. 38 met geprofileerd portaal; nr. 42-44 met afgeschuinde hoeken van de rechthoekige muuropeningen; nr. 54-64 eenheidsbebouwing uit de jaren 1930 met strakke lijstgevels van gele baksteen; nr. 66 met bewaard schrijnwerk met geometrische roedeverdeling en gekleurd glas. Nr. 100, vermoedelijk voormalig baanwachtershuisje.
Nr. 17, directeurswoning van de voormalige tabaksfabriek van de familie Deweer, heden gemeenschapshuis.

Brochure Open Monumentendag , 14 september 2003.