Koffiestraat

Beschrijving

Van de Helkijnstraat naar de Sint-Denijsplaats. Dorpsstraat met licht gebogen tracé en hellend verloop. Straat deel uitmakend van het historische stratenpatroon zie landboek van Sint-Denijs-Doornikse (1779), vermeld als "Caffestraete". Bebouwing voorheen gedomineerd door de gebouwen van het klooster van de Zusters van Liefde of "Betanië", in 1811 gesticht als armenschool. In 1971 afgebroken en vervangen door nieuwbouwwijk, nu Kloosterhof.

Nu geconcentreerde, niet aaneengesloten bebouwing voornamelijk bestaande uit arbeiderswoningen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Nummers 29-31 en 58-60, twee rijtjes dwars op de straat ingeplante arbeiderswoningen. Verscheidene eenvoudige bakstenen lijstgevels onder meer nummer 7, nummer 44 ontlastingsbogen van lichte baksteen en bewaard bovenlicht van centrale deur, nummer 48 met deels beschilderd parement en afgeschuinde hoektravee, nummer 54. Daarnaast ook bepleisterde en beschilderde gevels: nummers 11, 42 en 56, getoogde muuropeningen met diamantkopsluitsteen en borstwering. Ook enkele interbellumwoningen, onder meer nummer 15 met witgeschilderde gevel en schrijnwerk naar oud model.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie