Kooigemstraat

Beschrijving

Vertrekkende van de Driesstraat naar het centrum van Kooigem, met bochtig verloop zuidwestwaarts. Oude straat voorheen Faustostraete genaamd. Voormalige vestigingsplaats van de Sint-Denijsmolen of Molen in Rusteleu, eigendom van de bisschop van Doornik, dorpsheer van Sint-Denijs. In de middeleeuwen waarschijnlijk een banmolen, waar de inwoners verplicht waren hun koren te laten malen. De molen brandde af in 1899 maar werd vervangen in 1902 door een oude staakmolen uit Sint-Eloois-Vijve die op zijn beurt vernietigd werd door de Duitsers in 1918. In 1921 werd een staakmolen uit Le Moustier (Henegouwen) aangekocht en hier heropgebouwd. De molen werd afgebroken in 1933 en vervangen door een mechanische maalderij.

Straatbeeld gekenmerkt door kleinschalige landelijke bebouwing, geconcentreerd ter hoogte van de Driesstraat onder meer nummer 34 met eenvoudige beschilderde bakstenen lijstgevel met beglaasde muurnisje; nummers 18-20 met gecementeerde lijstgevel. Hoofdzakelijk woonfunctie maar daarnaast ook verschillende (voormalige) herbergen onder meer nummer 36 van circa1900 en met typerende afgeschuinde deurtravee. Verscheidene lage (boeren)arbeiderswoningen onder meer nummers 8-10 met hoogopgaand pannen zadeldak en bepleisterde lijstgevel; nummer 12; nummer 14 dwars op de straat ingeplant; nummer 79, nummer 81. Ten zuidoosten ligt het Kooigembos beschermd als landschap bij Ministerieel Besluit van 2 juli van 1982, gelegen op een heuvel die deel uitmaakt van de heuvelkam tussen Schelde- en Leievallei. Op de topzone van het bos zijn archeologische sporen gevonden uit de ijzertijd en van een Gallo-Romeinse nederzetting.

• WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 29-30.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie