Geografisch thema

Marberstraat

ID
9973
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9973

Beschrijving

Landelijke straat met sterk gebogen tracé en hellend verloop, gelegen tussen de Vinkestraat en de Perrestraat. Beperkte bebouwing onder meer nummer 2, hoeve met korfbogige toegangspoort met doorrit met druiplijstje en arduinen hoekblokken in westelijke vleugel; aangepaste boerenwoning. Op de hoek met de Vinkestraat Onze-Lieve-Vrouwkapel van 1938, ter vervanging van oudere kapel.  Straatbeeld gekenmerkt door het recent aangelegde (1973) Mortagnebos, de naam verwijst naar de heerlijkheid van Mortagne (Bellegem), afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk.

  • DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, gemeente Sint-Denijs, onuitgegeven, z.p.
  • WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 49.

Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Marberstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9973 (Geraadpleegd op )