Sint-Denijsplaats

Beschrijving

Hoofdas van Sint-Denijs tussen de Helkijnstraat en de Driesstraat met hellend verloop. Straat al weergegeven in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse (1779). Toen al getypeerd door rijbebouwing tot de huidige Rodewilgenstraat, daarna weinig verspreide bebouwing. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), chemin n° 1, eveneens geconcentreerde bebouwing tot de Rodewilgenstraat, daarna verspreide bebouwing. Verscheidene steegjes met eenvoudige arbeiderswoningen onder meer tussen nummers 5 en 9, 23 en 25 en 35 en 49.

In het dorpscentrum een aantal huizen in kern uit de 17de en 18de eeuw onder meer nummers 25-27, herberg "De Harmonie", met parement van vingerberaping van circa 1900 en aangepaste begane grond uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Voorts rijbebouwing van het stedelijke type, voornamelijk uit het midden van de 19de eeuw met eenvoudige bakstenen lijstgevel onder meer nummer 33 benedenvensters onder ijzeren I-balken; nummer 61 verticaal geaccentueerd door lisenen op de bovenverdieping. Ook verschillende bepleisterde lijstgevels onder meer nummers 14-16 in gekasseid steegje gelegen eenvoudige arbeiderswoning, nummer 28, nummer 55 en nummer 57.

Daarnaast ook verscheidene vernieuwde parementen onder meer nummer 12 met behoud van volume en ordonnantie, nummers 17-19, nummer 29, bepleisterde lijstgevel met aangepaste begane grond, nummer 42 en nummer 67 met typische beglaasde heiligennis met Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten. Ook enkele woningen uit het interbellum onder meer nummer 59, met typische benedenvensters met afgeschuinde bovenhoeken; nummer 48 herberg " 't Voske", met benadrukte afgeschuinde hoektravee. Ook nieuwbouw.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie