Geografisch thema

Slavaetstraat

ID
9979
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9979

Beschrijving

Benaming van de straat verwijzend naar de heerlijkheid van Salvaet, eigendom van de Sint-Salvatorabdij in Ename. Straat gelegen in het oosten van de gemeente. Kleinschalige landelijke bebouwing en hoeves. Voormalige vestigingsplaats van de "Slavaetsmolen", voor het eerst vermeld in 1664. De molen verdween vermoedelijk op het einde van de 17de eeuw bij de aanleg van de Franse verdedigingslinie. In de 19de eeuw wordt hij opnieuw vermeld. In 1918 wordt hij vernietigd door Duitsers tijdens het Schelde-offensief. De molen wordt terug opgebouwd en later vervangen door een mechanische maalderij (nummers 2-4).

  • WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 45-46.

Bron     : De Gunsch A. & De Leeuw S. met medewerking van Callens T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  De Gunsch, Ann, De Leeuw, Sofie
Datum  : 2005


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Hoeve Slavaets

  • Is deel van
    Sint-Denijs


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Slavaetstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/9979 (Geraadpleegd op 09-05-2021)