Zandbeekstraat

Beschrijving

Lange landelijke straat lopende in het noordwesten van de gemeente. Naam verwijst naar de gelijknamige beek die de straat doorkruist. Verspreide bebouwing onder meer 19de-eeuwse arbeiderswoningen zie nummers 14-16, dwars op de straat ingeplant. Het straateinde wordt gekenmerkt door residentiële bebouwing. Op de hoek met de Wildingstraat houten staakkapel van 1916 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge, vervangen in 1984.

Nummer 8, sterk verbouwde hoeve, al aangeduid in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse (1779) en tot de Franse Revolutie eigendom van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal van Doornik; bewaarde dwarsschuur met asemgaten in zijpuntgevel en voormalige ast.

• S.N. Historische studie Kapellen Sint-Denijs, Zwevegem, s.d., p. 43.
  • WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 31-32.