Kleitkalseide

Beschrijving

Kleitkalseide is de belangrijkste straat in de landelijk gebleven wijk Kleit ten zuiden van Maldegem. De parochie Kleit ontstond in 1856 en maakte vroeger deel uit van het grote heidegebied Maldegemveld, een voortzetting in noordelijke richting van het grootste heideveld, Bulskampveld, en het ontginningsdomein van de Gentse Sint-Baafsabdij met proosdij van Papinglo. Naast de parochiekerk, pastorie, klooster en scholen vestigden zich verschillende ambachten langs de steenweg zoals smeden en molenaars. De molenromp van de in 1842 opgerichte zogenaamde "Cackaertsmolen", iets ten noorden van de Cuelenaersmolen (nummer 55) gelegen, werd begin 2003 gesloopt.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen