In 2024 vond een archeologisch vooronderzoek plaats. Er werden 11 proefputten aangelegd, 7 binnen het gebouwenbestand, 4 buiten. Er werden 106 sporen geregistreerd en 27 vondsten aangetroffen.
Auteurs: Bruggeman, Jordi
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Beschrijving:
Op het binnenplein werden 3 werkputten aangelegd.
In werkput 8 bevinden zich onder de kasseiverharding twee opbracht pakketten. Daaronder is een oost-west georiënteerde greppel die een ploeglaag die op de C-horizont lag doorsnijdt. In de C is nog een noord-zuid georiënteerde greppel te zien.
In werkput 9 bevond zich onder de kasseiverharding op een diepte van 40 cm diep een vrij puinrijk donkerbruin opgebracht pakket die een bord in industrieel steengoed bevatte. Daaronder bevindt zich de C-horizont. Er is een kuil aangetroffen die fragmenten van een majolicabord met polychrome decoratie (16de-17de eeuw), dierlijk bot en een leren schoenzool met nageltjes en tussenstrips en een fragment geglazuurd rood aardewerk bevat. De kuil werd gecoupeerd en in de zuidelijke profielwand werd een bakstenen structuur met een hoogte van 30 cm vastgesteld. Langs de rand ervan zit hout, vermoedelijk een tijdelijke beschoeiing van de structuur. De kuil oversnijdt deze muur.
Proefput 10 bevat een opgebracht pakketten. De insteek van het molengebouw is zichtbaar en opgebouwd uit onregelmatige natuurstenen.
Beschrijving:
n het molengebouw werden 3 proefputten aangelegd.
Werkput 5 ligt in het oosten van het gebouw tegen de aanwezige kelder. Circa 30 cm onder de huidige vloeropbouw ligt een afgetopde oost-west georiënteerde (funderings)muur die aansluit op de keldermuur. Onder de muur bevinden zich ophogingspakketten.
Werkput 6 bevat een funderingsmuur die deels tegen en deels op de buitenmuur aan de noordzijde van de werkput staat. De muur gaat door een ophogingspakket die een oorfragment geglazuurd wit aardwerk uit de nieuwe of nieuwste tijd bevat. In de insteek van de muur werd een oorfragment van een teil in roodgeglazuurd aardewerk en een randfragment van een geglazuurd oxiderend gebakken tegel waargenomen, beiden breed te datering in de Late middeleeuwen tot de nieuwste tijd.
In werkput 7 werden opgebracht pakketten aangetroffen op funderingen waar de huidige muren van de molen op staan.
Beschrijving:
watermolen
eerste vermelding in 1220
13de eeuw
Beschrijving:
Werkput 11 ligt bij de Maalbeek. Hier werden meerdere antropogene pakketten aangetroffen, die onder andere baksteenfragmenten bevatten. Het betreft een spoor dat wellicht de opgevulde oudere loop van de Maalbeek is. Het reikt tot in de tertiaire bodem. Onderaan is een band met grind en afgeronde stukken bouwkeramiek waargenomen.
Beschrijving:
In de schuur werden 2 proefputten gegraven.
Onder de tuinaardelaag in put 3 werd een donkergrijze ploeglaag aangetroffen. Die bevat een fragment faience met een Chinese voorstelling gedecoreerd. Het plaatst de ploeglaag ten vroegste 17de eeuw.
In werkput 4 werd uit de tuinaardelaag een faiencefragment met blauwe decoratie aangetroffen, ten vroegste daterend uit de 17de eeuw. De fundering van de vroegere schuur (gesloopt ca. 1930) is ook zichtbaar. Deze muur is heel ondiep bewaard. Daaronder liggen ophogingslagen.
Beschrijving:
In de stallingen werden 2 werkputten gegraven.
In WP 1 bevindt zich 15 cm onder de huidige vloer een baksteenvloer in halfsteenverband. Hieronder bevindt zich een opgebracht pakket dat dateert van de bouw van de huidige stallingen vanaf 1910. Door deze laag snijdt de insteek met een bruingijze vulling die een wandfragment industrieel kleurloos glas, die het spoor een recente datering geeft. Eronder is een tuinlaag. Het huidige gebouw staat op de funderingen van een vroegere schuur.
In werkput 2 ligt onder de huidige bakstenen vloer ook een tuinlaag. Deze bevat industrieel wit aardewerk een geglazuurd rood aardewerk, een deel van een grèsbuis en een deel van groene wijnfles en vensterglas. Ook hier is het huidige gebouw op de vroegere funderingen gebouwd.
Is deel van
Maalbeekvallei en gevarieerde cultuurlandschap ten oosten van Grimbergen
Omvat
Watermolen Liermolen
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Liermolen [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/10086 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.