Bovenberg

Beschrijving

De kerk van de Bovenberg is afgebroken en verplaatst in 1762. Op de Ferrariskaart is een duidelijk afgebakend perceel zichtbaar met bomen rond, maar geen kerk te bespeuren. Op de Villaertkaart staat de kerk nog wel.

Op dit perceel of in de onmiddellijke omgeving ervan, stond volgens de historische, cartografische en archivalische bronnen de tot de 12de eeuw teruggaande kapel en later kerk van Beisem die tussen 1755-1762 werd opgegeven en afgebroken. Materieel en archeologisch werd dit echter nooit aangetoond. Door het bestuderen van een toevalsvondst kunnen we nu met zekerheid stellen, ook al werd de historische dorpskern in de loop van het einde van de 20ste en het begin van de 21ste eeuw volgebouwd met villa’s, dat de oude kerk met het kerkhof errond wel degelijk op deze plaats stond. Hierop wijzen de uitbraaksporen met de talrijke mortelfragmenten en de verstoorde graven waarbij in graf 2 en 3 nog een aantal menselijke botfragmenten van meerdere individuen werd aangetroffen.

Auteurs: Vynckier, Geert

Graven

Datering: volle middeleeuwen
Typologie: inhumatiegraven, kerkhoven, kuilen
Materiaal: bot (menselijk), mortel

Beschrijving:
Tijdens de aanleg van een parkeerplaats aan een woning kwamen er menselijke botrestanten in 2 grafcontexten te voorschijn.
S2: minstens 2 individuen
S3: minstens 3 individuen

Middeleeuwse kerk

Datering: eerste helft 12de eeuw, late middeleeuwen, nieuwe tijd
Typologie: bouwmaterialen, kapellen (klein erfgoed), kerken, muurresten

Beschrijving:
Quarta capella: oorspronkelijk een kapel.
In 1117 kreeg de abdij van Affligem de tienderechten van Meerbeek en van Beisem; ze zou ze tot in de 16de eeuw behouden hebben. In de 17de eeuw zou het klooster van Terbank tiendeheffer geweest zijn.
Het gebouw werd afgebroken in 1762.