waarneming

Hof Ter Loo

archeologisch element
ID
102723
URI
https://id.erfgoed.net/waarnemingen/102723

Beschrijving

De nederzetting bevond zich ten zuiden, op een hoger gelegen zone die langs weerszijden wordt afgebakend door twee valleitjes. De keuze voor de locatie voor de oprichting van het Hof Ter Loo in Kasterlee werd vermoedelijk bepaald door de nabijheid van een waterloop en de afwezige topografie die zich makkelijk liet aanpassen aan de defensieve noodzaken. Hof was voor 1300 een leen van de familie De Beer. De ophoging werd voor een tijd geïnterpreteerd als een motte. Recent syntheseonderzoek heeft echter deze interpretatie ontkrachtigd. De ophoging lijkt op een mottekasteel, maar is er geen. Een alternatieve interpretatie werd echter niet gegeven.


Auteurs: Delistavros, Jane
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Site met walgracht

Datering: volle middeleeuwen
Typologie: grachten (verdedigingselementen), motteheuvels, sites met walgracht
Gebeurtenis:

Beschrijving:
Onderzoek in 2018:
De opvulling van de grachten toont aan dat de grachten tijdens hun gebruiksfase water dragend waren, waarna ze snel zijn opgevuld. Dit werd vermoedelijk verricht met sediment afkomstig van de aanwezige heuvellichamen, toen de grachten nog onder water stonden. Daartegenover kan het sterk organische karakter van deze afzettingen ook wijzen op een regelmatige erosie, vermoedelijk gerelateerd aan akkerbouw.
De locatie van de aangeboorde grachten wijkt ook enigszins af ten opzichte van hun positie op de Atlas der Buurtwegen. Vermoedelijk is die laatste kartering niet helemaal exact gebeurd of zijn er door de georeferentie ervan wat lichte afwijkingen opgetreden.


Relaties

  • Omvat
    Krombrakenstraat 23


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof Ter Loo [online], https://id.erfgoed.net/waarnemingen/102723 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.