Sint-Veronakapel

Beschrijving

Gelegen op de noordoostelijke helling van de sterk ingesneden hoogvlakte gelegen tussen de Voer- en Ijsevallei. Op de plaats genoemd het Capelleblok. De pre-Romaanse kerk (9de- 10de eeuw) werd gebouwd op het grafveld. In een later stadium werd de kerk uitgebreid met een massieve westtoren (einde 10de of begin 11de eeuw). In de 12de eeuw werd een groter koor aangebouwd, daarna werd de éénbeukige kapel omgevormd tot een driebeukige kerk.

Auteurs: Jansen, Isabelle

Dakpanfragmenten

Datering: Romeinse tijd
Typologie: bouwmaterialen, losse vondsten
  • Archeologische opgravingen Bertem
    • Bron: LENS A. en M. MEGANCK 1987-1988: De Gallo- Romeinse bewoning in Vlaanderen: Vlaams Brabant begrensd door Oost-Vlaanderen en het kanaal van Charleroi-Vlaams Brabant tussen het kanaal Brussel-Charleroi en de Dijle, (cursus historische kritiek), ongepagineerd.